Ciclul de studii de licenţă durează 3 ani şi este organizat în 6 semestre de studiu, câte două pe an de studiu. Disciplinele studiate sunt organizate în mai multe categorii:
Discipline Fundamentale
În cadrul disciplinei de „Istoria artei”, studenții vor aprofunda cunoștințe de istoria artei românești și universale, de istorie și teorie a criticii de artă, cu un conținut orientat către specificul artistic al specializării foto-video. Cursurile și lucrările practice se desfășoară în corpul A, sub îndrumarea cadrelor didactice din departamentul de Istorie și Teorie a Artei (ITA), pe parcursul celor trei ani de studii de licență.
Anul I, II și III – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Oana Nae
Cursul și lucrările de „Anatomie artistică” au loc în anul I de licență, având scopul de a familiariza studenții cu noțiuni de anatomie umană necesare înțelegerii corpului uman ca obiect al abordărilor artistice contemporane, într-o soluție complementară disciplinelor de desen și culoare pentru foto-video (tot din anul I) unde se realizează studii după corpul uman.
Anul I – studii licență
În cadrul orelor de „Prelucrarea imaginii pe calculator” studenții se specializează în lucrul profesional cu imaginea digitală bitmap în anul I de studii și se continuă cu formatul vectorial în anul II de studii licență. Se urmărește acumularea de cunoștințe specifice lucrului cu formatele digitale, prelucrare și procesare avansată de imagine fotografică, precum și dobândirea și perfectarea abilităților practice de a realiza machete destinate tiparului (broșură, catalog-portfolio sau carte de artist). Se operează cu aplicații software profesionale dedicate lucrului cu imaginea de tip bitmap (Adobe Photoshop) și imagine vectorială (Corel Draw, Adobe Illustrator, Adobe Indesign).
Obiectivele principale ale acestei discipline sunt:
- Cunoaşterea aprofundată a programelor de editare de imagine profesionale din domeniu şi a celor mai importante tehnici de lucru, a fundamentelor imaginii digitale si realizarea unor aplicaţii de complexitate crescândă, în paralel cu asimilarea cunoştinţelor teoretice;
- Asimilarea modurilor de abordare creativă a programelor digitale de creare, prelucrare și editare a imaginii vectoriale și bitmap;
- Dezvoltarea capacitatăţii de a analiză şi de decizie în orice moment a procesului de prelucrare digitală;
- Dezvoltarea unor competenţe de comunicare vizuală şi de organizare a informaţiei, precum si învăţarea unor tehnici de lucru adaptate cerinţelor şi situaţiilor diverse care apar în procesul de fotografiere sau învăţarea unor programe de creare, editare şi prelucrare digitală pentru imagini de tip bitmap şi vectorial.
Anul I și II – studii licență
Cadre didactice: Lector univ. dr. George Popovici (lucrări practice, semestrele 1 și 2), Lector univ. dr. Cătălin Soreanu (lucrări practice, semestrele 3 și 4)
Rezervată anului III de studii licență, disciplina Estetica artelor vizuale are drept scop prezentarea istorică și sistematică a conceptelor şi teoriilor estetice majore în relație cu istoria artei și analiza operelor de artă. Ca și în cazul disciplinei de Istoria artei, cursurile și lucrările practice se desfășoară în corpul A, sub îndrumarea cadrelor didactice din departamentul de Istorie și Teorie a Artei (ITA).
Anul III – studii licență
Cadru didactic: Conf. univ. dr. Cătălin Gheorghe
Cursul și lucrările de „Perspectivă, geometrie descriptivă” urmăresc să ofere studenților de la foto-video cunoștințe generale despre vederea în spațiu, perceperea volumelor și integrarea perspectivală a subiectelor specifice mediilor vizuale contemporane.
Anul II – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Daniel Sofron
Discipline în domeniul foto-video
„Bazele desenului pentru Foto-Video” este o disciplină preponderent practică menită să inițieze studenții în exprimarea creativă cu ajutorul limbajului clasic al desenului. Deprinderea observațiilor privind raporturile valorice dezvoltă abilități conexe regăsite în fotografie. Evaluarea nu are în vedere doar performanțele dobândite din punct de vedere tehnic, ci mai degrabă înțelegerea și aplicarea practică pricipiilor teoretice regăsite la curs.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea unor metode simple şi eficiente de elaborare a compoziției, pornind de la observarea formelor din natură şi din artă.
- Capacitatea de a construi imagini vizuale bidimensionale prin raporturi armonice valorice (închis-deschis).
- Dezvoltarea capacităţii de analiză a imaginilor artistice din punctul de vedere al elementelor de limbaj plastic.
- Capacitatea de a realiza notații creative și sintetice în vederea susținerii din punct de vedere vizual a proiectelor fotografice proprii.
Anul I – studii licență
Cadre didactice: Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu (curs, semestrele 1 și 2); Lector. univ. dr. Cătălin Soreanu (lucrări practice, semestrele 1 și 2)
„Studiul culorii și formei pentru Foto-Video” este o disciplină preponderent practică în care studenții au posibilitatea să-și structureze cunoștințele legate de aspectele cromatice ale imaginii vizuale. Utilizarea mediilor manuale clasice dezvoltă deprinderile organizării compoziționale ale culorilor în cadru și înțelegerea armoniilor cromatice. Acestea la rândul lor oferă capacitatea de a elabora reprezentări schematice prin culoare în vederea susținerii din punct de vedere vizual a proiectelor fotografice proprii.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Capacitatea de a gândi creativ cu ajutorul noțiunilor de cromatologie în diferite proiecte artistice vizuale.
- Însușirea principiilor cromatice și a modurilor cum acestea pot îmbogăți limbajul artistic.
- Capacitatea de a construi imagini vizuale bidimensionale prin raporturi armonice cromatice.
- Cunoaşterea unor metode simple şi eficiente de elaborare a compoziției, pornind de la observarea formelor din natură şi din artă.
- Dezvoltarea capacităţii de analiză a imaginilor artistice din punctul de vedere al cromaticii în relație cu celelalte elementelor constructive ale limbajului plastic.
Anul I – studii licență
Cadre didactice: Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu (curs, semestrele 1 și 2); Lector. univ. dr. Cătălin Soreanu (lucrări practice, semestrele 1 și 2
„Compoziție fotografică. Limbajul artistic al fotografiei” este o disciplină teoretică și practică care vizează asimilarea modurilor de abordare creativă a fotografiei din perspectiva elaborărilor compoziționale și a semnificațiilor vizuale, în concordanță cu specificitățile tehnice și expresivitățile artistice ale mediului fotografic. Modalitățile de evaluare se efectuează pe baza analizelor asupra temelor realizate în acest mediu. Proiectele practice realizate se centrează pe studiul aprofundat al compoziției și al elementelor de limbaj vizual specific fotografice, explorări tehnice ale formatelor asociative și tematici de reinterpretare ideatică și de dialog plastic.
Obiectivele principale ale acestei discipline sunt:
- Asimilarea modurilor de abordare creativă a fotografiei din perspectiva elaborărilor compoziționale și a semnificațiilor vizuale, în concordanță cu specificitățile tehnice și expresivitățile artistice ale mediului fotografic;
- Cunoașterea și înțelegerea mediului de exprimare prin accesarea funcțiilor și nivelurilor fotografiei;
- Însușirea principiilor de elaborare a compoziției fotografice și abordarea fotografiei ca limbaj artistic în contextul artelor vizuale;
- Dezvoltarea capacităţii de analiză a imaginilor fotografice artistice contemporane din punct de vedere tehnic şi artistic;
- Capacitatea de a formula construcții teoretice competente în vederea susținerii din punct de vedere conceptual a proiectelor fotografice proprii.
Anul I – studii licență
Cadre didactice: Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu (curs și lucrări practice, semestrul 1), Conf. univ. dr. Lavinia German (curs și lucrări practice, semestrul 2)
Cursul explorează și aprofundează formulărilor vizuale conexe fotografiei. Sunt puse în discuție elemente definitorii din cadrul construcției creative ca mișcarea și spațiul exprimate în mediile performance-ului și instalației. Este prezentată o istorie a evoluției acestora, în timp ce din punct de vedere aplicativ în cadrul temelor se urmărește relaționarea alegerii elementelor materiale constitutive cu conceptul artistic.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea limbajelor specifice diferitelor medii artistice contemporane.
- Explorarea creativă a noilor medii în vederea realizării de proiecte artistice.
- Cunoașterea pricipiilor instalării artistice și a modalităților tehnice specifice de realizare.
- Dezvoltarea deprinderilor de a realiza analize privind relaționările dintre medii atât din punct de vedere formal cât și din punct de vedere conceptual.
- Capacitatea de a elabora construcții teoretice competente pentru a susține conceptual proiectele proprii.
Anul II – studii licență
Cadru didactic: Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu (curs și lucrări practice, semestrele 5 și 6)
Cu o durată de 4 semestre (anul II și III – studii licență, cu pondere semnificativă în calculul de credite), disciplina de „Fotografie artistică” urmărește familiarizarea și aprofundarea principalelor practici fotografice și concepte artistice din domeniului fotografiei moderne și contemporane. Studenții dezvoltă capacitatea de a transpune fotografic subiecte și idei și de a analiza critic concepte actuale prin contextualizarea istorică, socială și culturală a mediului. Pe parcursul celor doi ani de studiu ei experimentează diferite practici și metode artistice de lucru cu imaginea fotografică: de la formalism vizual la conceptualizarea limbajului mediului fotografic, narativitate și ficțiune în fotografie, strategia înscenării și fotografia tablou, acțiunea performativă și documentul fotografic sau proiecte de carte de fotografie.
Obiectivele principale ale acestei discipline sunt:
- Dezvoltarea cunoștințelor și a abilităților fotografice artistice relevante în câmpul artistic și cel profesional contemporan;
- Modelarea unei gândiri creative și critice și asimilarea unui limbaj specific domeniului fotografiei artistice contemporane;
- Utilizarea creativă a instrumentelor tehnologice esențiale în acest domeniu;
- Dezvoltarea gândirii fotografice, în idei şi concepte, de a „vizualiza” un subiect şi de a găsi moduri creative de interpretare fotografică pentru a transmite idei şi sentimente;
- Abordarea fotografiei ca limbaj artistic în contextul artelor vizuale contemporane și dialogul cu artele plastice;
- Capacitatea de a formula construcții teoretice competente în vederea susținerii din punct de vedere conceptual a proiectelor fotografice proprii.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Prof. univ. dr. Matei Bejenaru (curs și lucrări practice, semestrul 3), Conf. univ. dr. Lavinia German (curs și lucrări practice, semestrele 4, 5, 6)
Discipline de specialitate foto-video
Practica de specialitate este o materie aplicativă, prin care studentul este pregătit pentru cariera sa artistică sau profesională viitoare. Prin realizarea sarcinilor aferente acestei discipline se urmărește aducere la cunoștință a informațiilor generale privind domeniile în care își pot desfășura ulterior activitatea. De asemenea, este urmărită facilitarea contactului dintre studenți și alți profesioniști care activează în diverse domenii, prin activități practice de specialitate, activități individuale și module consultative. De asemenea, studenții au ocazia să realizeze proiecte individuale, de grup sau colective în cadru intern sau cu sprijinul partenerilor instituționali.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Aprofundarea aspectelor specifice principalelor medii de lucru în care pot activa ca artiști și profesioniști în domeniul audio-video și corelarea cunoștințelor dobândite cu mediul profesional actual.
- Dezvoltarea capacităților de a realiza și a dezvolta propriul discurs artistic sau a unei personalități creatoare.
- Dezvoltarea capacității de redactare a unor texte de analiză bazate pe rezultatele obținute în realizarea proiectelor de specialitate individuale și a metodele de lucru utilizate.
- Exersarea abilitățile de lucru individual sau colectiv susținut.
- Participarea la realizarea unor evenimente în domeniu, cu aplicarea noțiunilor deprinse la disciplinele de specialitate.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Lector univ. dr. George Popovici (lucrări practice, semestrul 3); Lector univ. dr. Cătălin Soreanu (lucrări practice, semestrul 4); Lector univ. dr. Andrei Cozlac (lucrări practice, semestrul 5)
Competențele dobândite la această disciplină abilitează studenții să îndeplinească cu succes sarcini profesionale complexe specifice profesiei pentru care se pregătesc. Disciplina asigură suportul metodologic pentru studenţi în vederea pregătirii şi susţinerii lucrărilor de licență și reprezintă punctul de pornire pentru acei care doresc să se implice în studiile de nivel superior și, în același timp, asigură competențe necesare activității profesionale viitoare.
Obiectivele disciplinei:
- Sintetizarea informațiilor acumulate în timpul studiilor și dezvoltarea capacității de aplicare a acestora prin realizarea unui proiect care îmbină suportul teoretic și activitatea de creație artistică sub forma unei lucrări de licență, conformă cu cerințele exprimate metodologic;
- Familiarizarea studenților cu tehnicile specifice redactării lucrării de Licență;
- Formarea şi dezvoltarea aptitudinilor studenţilor de a elabora proiecte şi lucrări sumative cu caracter aplicativ având o solidă fundamentare teoretică;
- Îndrumarea studenților spre a realiza lucrări aplicate cu caracter de originalitate corespunzator;
- Aplicarea corectă a metodelor specifice de analiză în domeniul în care se elaborează lucrarea de licenţă și oferirea de consultaţii studenţilor pe parcursul realizării lucrării de licenţă.
Anul III – studii licență
Cadre didactice: Prof. univ. dr Florin Grigoraș (lucrări practice, semestrul 6)
Cursul și lucrările de „Produse multimedia” urmăresc obținerea de competențe și dezvoltarea abilităților de a opera cu formatele multi-mediatice contemporane, atât în produse tehnice aplicate, cât și în cadrul proiecte artistice destinate spațiului expozițional. Se lucrează cu softuri dedicate prelucrării multi-mediatice a informației (pentru text, imagine, sunet și imagine dinamică), cu aplicații online (website, blog, portofoliu online). Cursantul se familiarizează cu combinarea unor medii şi obiecte de lucru cu trăsături specifice (sunet, imagine statică, imagine dinamică). El este îndrumat să se conformeze lucrului în echipă, să realizeze o cooperare creativă cu colaboratorii responsabili de diversele secţiuni ale proiectului comun sau să realizeze proiecte individuale de amploare redusă.
Cursul transmite cunoştinţe de nivel profesional privind realizarea cu ajutorul calculatorului a produselor multimediale, exploatabile pe calculatoare individuale sau playere sau a celor de tip hypertext pentru Internet. Cursanţii dobândesc cunoştinţe teoretice şi aplicative legate de utilizarea suporturilor digitale pentru realizarea de produse artistice sau comerciale. Se urmăreşte dezvoltarea potenţialului creativ în contextul oferit de suportul tehnologic specific pe care se lucrează.
- Crearea bazei de cunoştinţe teoretice şi aplicative în domeniul profesional multimedia, având ca finalitate realizarea unor produse specifice: blog, sit web, prezentare dinamică, portofoliu artistic;
- Dobândirea de cunoştinţe teoretice şi aplicative legate de utilizarea suporturilor digitale pentru realizarea de produse artistice sau comerciale.
Anul II – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Cătălin Soreanu (curs și lucrări practice, semestrele 3 și 4)
Disciplina „Video art”, cu caracter teoretic dar și practic, crează contextul de învățare a conceptelor, formatelor și limbajelor de expresie specifice artei video contemporane. În cadrul cursurilor și a orelor de lucrări practice, studenții aprofundează aspectele teoretice ale gramaticii limbajului artistic video și exersează în proiecte narative sau performative modalitățile de lucru cu timpul, spațiul, formatul și subiectul unui material filmat.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea elementelor de limbaj specifice artei video în contextul general al artelor video contemporane;
- Asimilarea ideilor, conceptelor şi modalităţilor tehnice ce stau la baza creaţiei în arta video;
- Abordarea teoretică şi aplicativă a tuturor genurilor practicate în arta video;
- Asimilarea modurilor de abordare creativă a mediului video cu scopul de a produce proiecte artistice aplicate în media
Anul III – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Andrei Cozlac (curs și lucrări practice, semestrele 5 și 6)
Disciplina extinde sfera de interes a programului de studii ‘Fotografie, video, procesarea computerizata a imaginii’ spre arii adiacente de cercetare care exercită o influență semnificativă asupra teoriei și producției artistice în general, dar și în cazul produselor specifice programului. Astfel, sunt abordate teoria și aplicațiile comunicării, cu particularizare în sfera comunicării vizuale, sub forma unei tratări sistemice a informației. De asemenea, în aceeași perspectivă sistemică, se tratează aspecte referitoare la dezvoltarea creativității, prin detalierea unei metode eficiente, utilizată ca fundament al producției artistice.
Pornind de la evidențierea rolului tehnologiei ca teren de manifestare a producției artistice contemporane, disciplina transmite cunoștințe referitoare la relația artă-știință-tehnologie, tratează conceptul de informație în contextul actual al tehnologiilor digitale și propune, ca dimensiuni ale sistemului formativ universitar, teoria și aplicațiile comunicării artistice, pe de o parte, și dezvoltarea creativității artistice, pe de altă parte.
Astfel, disciplina are ca obiective specifice formarea de competențe referitoare la implicarea teoriilor și practicii comunicării artistice, cu rol de a abilita cursanții în sensul de a realiza o analiză de nivel științific avansat a imaginii în general și a imaginii fotografice în particular, precum și de a dobândi competențe din sfera dezvoltării creativității artistice. Paradigma generală în care sunt dezvoltate aceste competențe este aceea a viziunii sistemice asupra informației, tratarea complexă prin metode inter și multi – disciplinare, cu evidențierea potențialului implicării abordărilor științifice sau provenind din discipline umaniste.
Pe parcursul celor 4 semestre de studiu, se urmărește însuşirea cunoştinţelor necesare în vederea realizării unor elemente de comunicare prin produse specifice de tip sit de Internet, blog sau alte platforme. Disciplina prezintă aspecte ale acestor tehnologii, în vederea formării competenţelor cerute de aplicarea tehnicilor, soluţiilor, metodelor specifice domeniului şi care sunt necesare pentru realizarea produselor profesionale.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactic: Lector univ. dr. Cătălin Soreanu (curs și lucrări practice, semestrele 3 și 4), Prof. univ. dr Florin Grigoraș (curs și lucrări practice, semestrele 5 și 6)
„Tehnici foto-video” este o disciplină preponderent practică, dar cu o bază teoretică considerabilă, în cadrul căreia se urmărește formarea unei baze complexe de informații și aptitudini cu specific tehnic și tehnologic, atât pentru mediul fotografic cât și pentru cel video. Primele două semestre se concentrează pe înţelegerea și aplicarea principiilor cu care se operează în fotografia analogică și digitală, a calităților estetice pe care aceasta le poate dezvolta și perfecționarea fluxului de producție de imagine fotografică.
În anul doi de studii, disciplina se orientează către mediul de reprezentare video, în cadrul căreia studenții specializării aprofundează aspectele tehnologice de producție și post-producție ale imaginii dinamice. Cursul este organizat astfel încât să ofere studenților un suport care să le permită să își dezvolte proiecte video în cadrul seminariilor (editare digitală avansată în programul Adobe AfterEffects, tehnici avansate de stabilizare, tracking, rotoscopie, chroma key etc.).
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea avansată a echipamentelor profesionale din domeniile de producție vizuală fotografică și video și a accesoriilor de lucru (echipamente fotografice, accesorii și lumini de fotografiere, rețelistică, videoproiectoare, camera video, accesorii VR, etc.);
- Cunoaşterea și valorificarea creativă a tehnologiilor de producţie fotografică analogică şi digitală și a fluxului de producție video;
- Asimilarea modurilor de abordare creativă a mediilor tehnologice cu scopul de a realiza proiecte de arte vizuale ce includ imaginea statică și dinamică ca formă de expresie artistică.
Anul II – studii licență
Cadre didactice: Lector univ. dr. George Popovici (curs și lucrări practice, semestrele 1 și 2); Lector univ. dr. Andrei Cozlac (curs și lucrări practice, semestrele 3 și 4)
Cursul „Introducere în cultura vizuală” propune studiul formelor de manifestare a imaginii în cultura vizuală contemporană, din perspectiva comunicării vizuale specifice mediului artistic. Sunt abordate diverse studii de caz relevante pentru manifestările specifice ale imaginii în cultura vizuală și cea artistică, din domenii precum media, arhitectură, publicitate, teatru, cinematografie, arte vizuale etc. Dedicată studenților primului an de studii al specializării Foto-Video, disciplina oferă elementele de baza ale înțelegerii manifestărilor culturale contemporane, stimulând dezvoltarea lecturii critice și aplecarea spre forme avansate de cunoaștere artistică.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Lărgirea bagajului de cunoștințe specifice domeniului artistic și asigurarea unei baze de dezvoltare a potențialului creativ al studenților;
- Dezvoltarea capacității de lectură și analiză critică a manifestărilor culturale și a proiectelor artistice contemporane;
- Cunoaşterea elementelor de limbaj specifice noilor medii de comunicare vizuală, precum și punerea acestora în contextul cultural și socio-politic;
- Dezvoltarea interesului pentru evoluția permanentă a culturii vizuale și interferența acesteia cu formele de artă contemporană.
Anul I – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Cătălin Soreanu (curs și seminar, semestrele 1 și 2)
În cadrul disciplinei „Tehnici avansate de iluminare în fotografie și video” studenții aprofundează aspecte profesionale ale lucrului practic cu lumina continuă sau flash, în realizarea imaginilor cu caracter fotografic. Conținutul ei se bazează pe asimilarea și exersarea principiilor și modurilor avansate de iluminare a unei scene, atât în studio-ul de fotografiere sau de filmare cât și în unele situații neconvenționale. Plaja extinsă de aplicabilitate a acestor cunoștințe dobândite permite studenților să îmbunătățească calitatea lucrărilor personale, fie ele artistice sau cu caracter comercial.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea avansată a echipamentelor de iluminare specifice domeniului, a accesoriilor specifice și a modului de utilizare al acestora;
- Cunoaşterea şi aprofundarea tehnicilor şi metodelor fotografice avansate de studio, a iluminărilor complexe, a unor scheme particulare de lucru și utilizarea creativă a acestora;
- Cunoaşterea terminologiei de specialitate şi asimilarea informaţiilor de bază întâlnite în sfera aplicată extinsă de azi;
- Dezvoltarea capacității de analiză vizuală și tehnică, a etapelor producţiei de imagine și inventivitate în a găsi soluţii vizuale creative adaptate diverselor situaţii.
Anul II – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. George Popovici (curs și lucrări practice, semestrele 3 și 4)
Cursul prezintă un ansamblu al practicilor artistice fotografice sau ale formelor de exprimare colaterale acesteia. Se urmărește asimilarea modurilor de abordare creativă a discursurilor din spațiul artistic contemporan din perspectiva atitudinală și conceptuală a fotografiei artistice relaționată cu alte medii de exprimare vizuală.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea și inventarierea practicilor artistice contemporane de largă circulație.
- Explorarea creativă a diverselor practici artistice contemporane în vederea realizării de proiecte artistice proprii.
- Capacitatea de elabora construcții teoretice coerente pornind de la analiza tematică.
- Capacitatea de a adapta conceptul artistic mediului vizual potrivit.
- Capacitatea de a realiza analize privind relaționările dintre medii atât din punct de vedere formal cât și din punct de vedere conceptual.
Anul III – studii licență
Cadru didactic: Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu (curs și lucrări practice, semestrele 5 și 6)
Este o disciplină practică dar și teoretică, la care studenții specializării sunt introduși în limbajele specifice mediului filmic și video. Cursul este organizat astfel încât să ofere studenților un bagaj cultural de bază în interpretarea gramaticii limbajului video și înțelegerea formelor de expresie specifice mediului video. Seminariile sunt organizate astfel încât fiecare student să aplice în proiecte practice teoriile și informațiile dobândite la curs.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoaşterea elementelor de bază ale limbajului de film (montajul, noţiunile de bază de operatorie);
- Cunoaşterea momentelor importante din istoria filmului de cinema şi experimental;
- Capacitatea de a analiza critic filmele de artă şi experimentale şi de a le contextualiza istoric şi cultural;
- Cunoaşterea terminologiei de specialitate, a elementelor de bază din tehnica şi tehnologia video;
- Cunoaşterea şi utilizarea creativă a întregului flux de producţie video (idee-scenariu, decupaj-storyboard, pregătire filmări, captură în computer, montaj digital, export film, prezentare);
Anul I – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Andrei Cozlac (curs și seminar, semestrele 1 și 2)
Este o disciplină teoretică care dă informațiile de bază privind evoluția mediului fotografic de la inventarea sa până în prezent. Sunt reliefate principalele curente din fotografia artistică precum și aspectele relevante privind dezvoltarea tehnicii fotografice. Fotografia este analizată în contextul artelor plastice și, în ultimele decenii, cel al artelor vizuale. Evaluarea finală este sub forma unui colocviu în care studentul prezintă un eseu despre una dintre tematicile studiate.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoașterea principalelor curente artistice de-a lungul istoriei fotografiei şi a artiștilor fotografi reprezentativi;
- Cunoașterea principalelor dezvoltări tehnice din chimie şi optică ce au creat premisele apariției fotografiei la începutul secolului al XIX-lea;
- Capacitatea de a analiza critic imaginile fotografiile, de a le încadra în genuri şi curente din arta fotografică, de a le contextualiza istoric şi cultural.
Anul I – studii licență
Cadru didactic: Prof. univ. dr. Matei Bejenaru (curs și lucrări practice, semestrele 1 și 2)
Discipline opționale de specialitate foto-video
Disciplina asigură suportul metodologic de bază pentru studenți în vederea pregătirii şi implementării unor proiecte de cercetare artistică și reprezintă punctul de pornire pentru cei care doresc să se implice în studiile de nivel superior, asigurând competențe necesare activității profesionale viitoare. Studenții sunt sprijiniți în realizarea unor proiecte de cercetare artistică complexe, ce vizează munca în echipe pluridisciplinare de proiectare, diverse activități de creație și dezvoltarea cunoașterii în domeniul cultural artistic.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoașterea specificului unui proiect de cercetare artistică și asimilarea principalelor etape în realizarea unui proiect de cercetare artistică;
- Interpretarea metodelor, tehnicilor, instrumentelor de cercetare în domeniul fotografiei şi imaginii dinamice;
- Familiarizarea studenților cu cerințele care stau la baza realizării unui proiect de cercetare;
- Formarea şi dezvoltarea gândii optime pentru elaborarea de proiecte şi lucrări artistice;
- Fundamentarea de concluzii şi dezvoltarea interesului pentru învățarea permanentă a noilor concepte și teorii artistice ce pot fi aplicate în proiecte de cercetare artistică.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Conf. univ. dr. Lavinia German (lucrări practice, semestrul 5)
Anul III – studii licență
Cadre didactice: Prof. univ. dr. Codrina Ioniță
În cadrul acestui curs, studenții sunt inițiați în practicile fotojurnalistice (fotografie de stradă, fotografie de presă) precum și în practicile fotografice documentare (fotografie de arhitectură, documentarul social etc.). Se pune accentul pe alegerea subiectului, practicile și metodele de cercetare, astfel încât autorul să își formeze abilitatea de a transpune idei și observații în limbaj vizual fotografic. Studenții vor parcurge toate etapele realizării unui proiect fotografic documentar și pregătirea pentru prezentare în galerii de profil, publicații de specialitate sau cărți de artist. La fiecare temă vor fi analizate proiecte ale unor fotografi relevanți. Disciplina face parte din Modulul opțional 1, alături de disciplina „Film video documentar și experimental”.
Obiectivele principale ale acestei discipline sunt:
- Cunoașterea principalelor metode de lucru specifice practicilor fotografice documentare, precum şi a modurilor de folosire a fotografiei documentare în proiecte artistice;
- Cunoașterea tipurilor de fotografie documentară;
- Cunoașterea principalelor curente artistice de-a lungul istoriei fotografiei şi a artiştilor fotografi reprezentativi;
- Cunoaşterea rolului fotografiei ca mediu cultural de comunicare în secolul xx;
- Înţelegerea rolului fotografiei ca document al realităţilor culturale, sociale, politice.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Prof. univ. dr. Matei Bejenaru (curs, semestrele 5 și 6), Conf. univ. dr. Lavinia German (curs, semestrul 4), lector. univ. dr. George Popovici (curs și lucrări practice, semestrul 3)
Cursul de „Film video documentar și experimental” își propune să analizeze specificului limbajului filmic și să dezvolte capacitatea de a gândi creativ și de a folosi mediul video în diferite proiecte artistice de arte vizuale. Pe parcursul celor patru semestre de studiu, studenții exersează lucrul cu echipamentele de producție și programele de editare specifice fluxului de creație a proiectelor video, în echipă sau individual. Se realizează proiecte de film experimentând cu timpul și spațiul în montaje liniare și spațiale, proiecte multi-canal, proiecte artistice de lucru cu imaginea de arhivă și found footage, filme documentare și aplicații ce explorează tehnologic și creativ limbajul filmic și video. Disciplina face parte din Modulul opțional 1, alături de disciplina „Fotografie documentară și fotojurnalism”.
Obiectivele principale ale acestei discipline sunt:
- Cunoşterea elementelor specifice de limbaj şi a modului de folosire creativă în filmul video documentar şi experimental.
- Cunoaşterea momentelor importante din istoria filmului video documentar şi experimental (atât din perspectivă tehnologică cât şi cultural artistică), precum şi a personalităţilor marcante din domeniu;
- Dezvoltarea capacității de a opera cu echipamentele şi programele de editare specifice lanţului de producţie a imaginii video și aprofundarea tehnicilor și metodelor de realizare ale filmelor video documentare şi experimentale;
- Capacitatea de a gândi creativ şi de a folosi mediul video în diferite proiecte artistice de arte vizuale.
- Cultivarea interesului pentru perfecţionare şi de lucru în echipe profesionale, pe baza unui plan de lucru pregătit în detaliu.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Prof. univ. dr. Matei Bejenaru (curs și lucrări practice, semestrul 4), Conf. univ. dr. Lavinia German (curs și lucrări practice, semestrele 3, 5, 6)
Informațiile diseminate în cadrul acestei discipline pregătește studenții în scopul profesionalizării lor pe piața comercială a fotografiei de produs și a producției de imagine fotografică cu scop utilitar. În acest sens, sunt exersate diverse tehnici de fotografiere, metode de iluminare și procesare a imaginii, dintr-o perspectivă cu miză pe creativitate.
În anul 3 de studii, cursul de „Fotografie aplicată” continuă obiectivele privitoare la însuşirile şi valorificările creative ale principiilor și criteriilor de comunicare vizuală din industria imaginii publicitare din anul anterior. Având ca subiect central fotogrfia de modă, el se structurează atât în funcție de evoluția istorică cât și în funcție de aspectele tehnice specifice acestui gen. Disciplina face parte din Modulul opțional 2, alături de disciplina „Practici video în media”.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoașterea conceptelor, a tendințelor și esteticilor clasice și contemporane din domeniului studiat;
- Asimilarea particularităților compoziționale specifice fotografiei de produs și a celei de modă;
- Cunoașterea pricipiilor de iluminare din fotografia cu caracter aplicat, în funcție de genul acesteia;
- Cunoașterea dinamicii corporale și a metodelor de interacțiune cu modelul fotografiat;
- Realizarea de produse promoționale și materiale vizuale finite.
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Lector. univ. dr. George Popovici (curs și lucrări practice, semestrele 3 și 4; lucrări practice, semestrele 5 și 6); Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu (curs, semestrele 5 și 6)
Este o disciplină practică dar și teoretică în cadrul căreia studenții specializării aprofundează mediul video în contextul aplicat media. Cursul este organizat astfel încât să ofere studenților un bagaj profesional de bază în modul de utilizare creativă a tehnicilor video în vederea creerii un produs comercial original. Seminariile sunt organizate astfel încât fiecare student să aplice în proiecte practice teoriile și informatiile dobândite la curs. Disciplina face parte din Modulul opțional 2, alături de disciplina „Fotografie aplicată” și se extinde pe parcursul a doi ani de studiu.
Obiectivele disciplinei sunt:
- Cunoașterea lanțului de producție în operatoria și editarea de televiziune și a elementelor avansate de tehnică şi tehnologie video;
- Prelucrarea digitală a conținutului grafic video în televiziune;
- Cunoașterea lanțului de producție în spoturile publicitare și videoclip;
- Capacitatea de a analiza critic proiecte video creative din producția de tip media;
- Cunoașterea tehnicilor de integrare a animațiilor în relație cu materialul video filmat;
- Cunoașterea și aplicarea elementelor vizuale specifice videourilor de tip motion graphics;
- Cunoaşterea avansată a programelor de editare video (Adobe After Effects, Adobe Premier, Adobe Photoshop).
Anul II și III – studii licență
Cadre didactice: Lector univ. dr. Andrei Cozlac (curs și lucrări practice, semestrele 3, 4, 5 și 6)
Discipline complementare
Anul I – studii licență
Anul I – studii licență
Cadru didactic: Lector univ. dr. Lăcrămioara Stratulat
Anul I și II – studii licență
Cadru didactic: Conf. univ. dr. Ana Leșe
Modulul facultativ
Studenții pot opta pentru programul de studii psihopedagogice de certficare pentru profesia didactică (Nivel I), oferit de Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul universității noastre.
Anul I, II și III – studii licență