Prof. univ. dr. Matei Bejenaru
Matei Bejenaru este absolvent al Institutului Politehnic Iaşi în 1988 şi al Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” Iaşi, secţia Pictură în 1996.
Din 1999 predă fotografia şi arta video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iaşi. Este fondator şi director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iaşi (1997-2008). Este membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi, fiind şi preşedintele instituţiei în perioada 2001-2011). Între 2003 şi 2007 a fost directorul artistic al Galeriei Vector din Iaşi. Tot în aceeaşi perioadă a iniţiat şi manageriat proiectul de cultură socială cARTier, realizat împreună cu colegi din Asociaţia Vector. În prezent este directorul Centrul de Fotografie Contemporană Iași. În anul universitar 2011-2012 a fost profesor invitat la Université du Québec à Montréal (Canada).
În proiectele sale artistice din ultimii ani, prin fotografie și filme video, el investighează materialitatea mediului fotografic și politicile de reprezentare în formatul documentar. Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice sau dinamice, el aduce în prim-plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic. Colaborează cu Galeria Anca Poterașu (București).
Mai mult detalii pot fi găsite pe site-ul artistului la adresa www.mateibejenaru.net.
Prof. univ. dr. Florin Grigoraș
Florin Grigoraș predă discipline axate pe tehnologii informaționale și comunicare vizuală, aplicate domeniului artistic. Conținutul cursurilor este fundamentat pe studii și cercetări teoretice susținute de publicații în reviste științifice de specialitate. Activitatea sa artistică, constând în lucrări de artă multimedia și fotografie digitală, se constituie în proiecte ce susțin activitatea didactică și implică o bază științifică disciplinară largă, adiacentă artelor vizuale. Este director fondator al unui Centru de cercetare orientat spre studiul didacticii și cercetării artistice universitare bazate pe TIC; redactor șef al unei Reviste științifice de specialitate, cotată în baze de date internaționale. Este coordonator instituțional pentru programul Erasmus+, având o îndelungată activitate managerială în cadrul Universității.
Conf. univ. dr. Bogdan Teodorescu
Bogdan Teodorescu este absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, în cadrul căreia predă din anul 2005 discipline de studiu al desenului și culorii pentru foto-video, limbajul artistic al fotografiei și discipline axate pe înțelegerea practicilor și medilor artistice contemporane. Este membru al U.A.P. începând cu anul 1998 și membru fondator al Asociaţiei Vector din Iaşi (2001). Concepția și practica lui artistică se definesc prin întrebuințări viscerale ale jocului de roluri și ale teatralității aparent circumstanțiale, prin utilizări retorice ale ironiei și parodiei, prin formalizări creative ale raporturilor dintre mediile de reprezentare și situațiile de semnificare.
Printre expozițiile sale personale se numără: Puterea e în mâna mea (Galeria de Artă Victoria, Iași, 2022), Iago (Galeria Tonitza, Iași, 2013), SupraOM (Galeria Aparte UNAGE Iaşi, 2006). A expus în expoziții colective în: Germania, Israel, Franța, Marea Britanie, România.
Conf. univ. dr. Lavinia German
Lavinia German predă fotografie și film experimental în cadrul Universităţii Naținoale de Arte „George Enescu” Iaşi, din 2007. Este membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași și membru al inițiativei artistice „In Situ”, un grup de artiști conceptuali care dezvoltă proiecte site-specific. Activitatea sa din ultimii ani reflectă interesul pentru formele contemporane ale imaginii fotografice şi natura sa instalativă. Este curator al expoziţiilor: „Indefinite Places” (2021), „Domestic” (2019); „Events with no Cause” (în cadrul Bienalei Internaționale de Fotografie CAMERA PLUS, 2016) şi a făcut parte din echipa curatorială ale expozițiilor “aparat.focus: Rainer Komers” (.aparat._04, 2015). A expus în România, Bulgaria, Ucraina, Polonia și Coreea de Sud.
Conf. univ. dr. Cătălin Soreanu
Cătălin Soreanu a absolvit Grafică la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, instituție în cadrul căreia predă astăzi discipline axate pe prelucrarea imaginii pe calculator și pe studiul mediilor de expresie artistică, în calitate de lector univ. dr. al Specializării Fotografie, Video, Procesarea computerizată a imaginii, Facultatea de Arte Vizuale și Design. Este membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași și membru al inițiativei artistice „In Situ”, un grup de artiști conceptuali care dezvoltă proiecte site-specific. Activitatea sa artistică o dublează pe cea de cercetare în domeniul interdisciplinarității mediilor artistice contemporane și este concretizată în studii teoretice, proiecte publicistice și participări expoziționale, naționale și în străinătate.
Lector univ. dr. Andrei Cozlac
Andrei Cozlac (n. 1986) este artist video și lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte Vizuale și Design și profesor colaborator la secția de media a Facultății de Arte în Limba Română din Târgu Mureș.
În ultimii ani, a semnat video design-ul unor piese de teatru în regia unor regizori precum Silviu Purcărete, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Charles Muller, Theodor Cristian Popescu, Eugen Jebeleanu, Ioana Paun, Octavian Jighirgiu sau Florin Caracala. A realizat numeroase instalații video interactive și non-interactive și a pus bazele proiectului AV//Sattelites cu care a urcat pe aceeași scenă cu artiști precum Arms and Sleepers, Sun Gliters, Brazda lui Novac, Yvat etc.
În 2016 obține locul 3 la concursul internațional de video mapping Light Up (Iași), iar în 2017 câștigă locul 1 la același concurs. În anul 2017 a primit premiul pentru video mapping în teatru în cadrul Festivalului National de Comedie. În 2020 și ulterior în 2022, primește premiul special U.N.I.T.E.R pentru video mapping în teatru, iar în 2021-2022 expune împreună cu artiștii Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici la Berlin și Paris. Totodată mai câștigă premiul pentru cel mai bun video design pentru spectacolul „Plugarul și moartea”, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia Dragoș Buhagiar din cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Theater at the Crossroads” din Serbia. La sfârșitul anului 2022 primește distincția „Meritul cultural” în cadrul evenimentului Valorile Iașului, Valorile României, pentru aportul adus în domeniul artelor vizuale.
Lector univ. dr. George Popovici
George Popovici este absolvent al Facultății de Interpretare Muzicală (1998) și al Facultății de Arte Vizuale și Design (2012) din cadrul UNAGE Iași, unde predă actualmente cursuri de fotografie de studio, fotografie analogică și darkroom. Este membru fondator şi preşedinte al Centrului de Fotografie Analogic din Iaşi. În expozițiile sale personale sau de grup, naționale sau internaționale, acesta propune publicului atât ipostaze și stări inedite ale corpului uman, cât și elemente de natură. Preocupările sale din ultimul timp se concretizează în jurul printului analogic clasic și al celui experimental. Mai multe detalii: georgepopovici.ro
Lector univ. dr. Sarah Muscalu
Sarah Muscalu este artistă și lector univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, în cadrul Specializării Fotografie, Video, Procesarea computerizată a imaginii unde predă fotografie, discipline teoretice și practici artistice inter-media. A urmat simultan un program de studii masterale în pictură și unul de Teorii și practici în artele vizuale, la aceeași universitate, obținând în anul 2021 titlul de doctor în arte vizuale cu o cercetare asupra potențialului post-medial al fotografiei și picturii în practici artistice hibride.
Sarah Muscalu este una dintre artistele și artiștii selectați pentru a reprezenta România la cea de-a 14-a ediție a Bienalei Internaționale a Tinerilor Artiști organizată de Muzeul de Artă Contemporană din Skopje, Macedonia de Nord, 2023 și la bienala Jeune Création Européenne- Biennale d`art Contemporain 2019-2021, expusă în șapte țări europene. Practica sa artistică implică procese de conștientizare asupra fenomenului de translare, interpretare și utilizare atât a idiomului fotografic, cât și a celui pictural în efortul de a produce imagini experimentale, uneori discursive, narative, în alte cazuri expansive sau imersive. Mai multe detalii despre activitatea artistică pot fi consultate pe site-ul www.sarahmuscalu.com.
Laborant Cătălin Marinescu
Cătălin Marinescu a absolvit specializarea Arte Plastice (Fotografie, video, procesarea computerizată a imaginii) din cadrul Facultății de Arte Vizuale și Design a Universității Naționale de Arte ,,George Enescu” din Iași, iar în prezent urmează cursurile de masterat în domeniul Fotografie și artă video.
În calitate de artist, a făcut parte din proiectul editorial fotografic Lugares comunes. Proyectos fotográficos de jóvenes artistas (ES–RO) // Locuri comune. Proiecte fotografice ale tinerilor artiști (ES–RO), (seria fotografică documentară ,,Târg de amintiri”, Centrul de Fotografie Contemporană Iași), și a participat la expoziții precum ,,Romanian Creative Week” (2022), ,,Video 3.0 – LAN a network of unpredictable behavior” (Galeria Aparte, UNAGE Iași, 2022), ,,Imperceptibil”, (Galeria Aparte, UNAGE Iași, 2021), ,,Întâmplabil” (Galeria Aparte, UNAGE Iași, 2021). Preocupările sale artistice vizează explorarea fotografiei documentare și artistice.